A befőzés az egyik legrégebbi élelmiszertartósítási és csomagolási módszer, amelyet az emberek már évszázadok óta alkalmaznak. Nagyanyáink fagyasztás helyett így tartósították ételeiket és a konzervgyárak is javarészt a befőzéses tartósítási módszerre alapozták tevékenységüket. Sokan a mai napig a befőzést találják a legmegfelelőbb tartósításnak, csomagolásnak.

A háztartási befőzés alapkellékei a DR-PAck befőző celofán, a DR-PAck befőző fólia és a DR-PAck befőző gumigyűrű.

Miután a fólia 60–100 °C hőmérsékleten különösen elasztikus, kiváló tulajdonságai elsősorban a magas hőkezeléssel történő befőzési módoknál érvényesülnek igazán, de a zöldségek, gyümölcsök hidegtartósításánál is jól alkalmazható. A befőző fóliával eltett étel garantáltan hosszú ideig megtartja eredeti zamatát. De vigyázni kell arra, hogy a friss áru, amelyet tartósítani szeretnénk, hibátlan legyen, mert egy apró szennyeződés vagy romlott rész tönkre teheti az egész üveg ételt.

Tartósítási eljárások:

  • Tartósítás vízgőzben: Ha vízben forralással kívánunk befőzni, akkor a megtöltött üvegeket egy réteg befőző fóliával fedjük be, és a biztonság kedvéért két gumigyűrűvel szorítsuk le. Az így lezárt üvegeket egy ideig forrásban lévő vízben melegítjük. Egy kissé hűlni hagyjuk, hogy meg tudjuk fogni, majd még melegen két gumit teszünk rá és a fóliát ráfeszítjük az üveg peremére egészen addig, míg a gumik felett ráncmentes nem lesz. Az így előkészített üvegeket a vízfürdőből kivéve lassan hagyjuk kihűlni.

  • Tartósítás szárazgőzben: ezzel a módszerrel lekvárokat, dzsemeket teszünk el télire. A megfőzött, forró gyümölcsöt az előmelegített üvegbe töltjük és azonnal befedjük befőző fóliával. Pár másodperc múlva a fólia átmelegszik, miközben a vízgőz kiszorítja az üvegekből a levegőt. Ezután a fóliát három gumival leszorítjuk és ráncmentesre feszítjük. Az így lezárt üvegeket szárazgőzbe téve – dunsztolva – hagyjuk kihűlni.

  • Tartósítás hidegen: így többnyire savanyúságokat teszünk el. A megtöltött üvegeket néhány napig fedetlenül hagyjuk, hogy a savanyúság páclevét még pótolhassuk.
    Ezt követően az üvegeket egy réteg fóliával, két három gumival leszorítjuk, majd a fóliát melegítés közben ráncmentesen kifeszítjük. A melegítés történhet infralámpával, hajszárítóval, a fóliára helyezett forró vizes ronggyal.

Az DR-PAck befőző termékcsalád:

 
   
termék tartalom
/db
db
/karton
karton
/raklap
VTSZ EAN termékkód
EAN gyűjtőkód
ÁFA
Befőző fólia 50 db-os 100 140 3920202100 5 997092 300055
5 997092 310139
27%
Befőző fólia 4 íves 100 120 3920202100 5 997092 300130
5 997092 310054
27%
Befőző celofán 4 íves 100 150 3920104000 5 997092 300369
5 997092 310368
27%
Befőző celofán 4 íves 100 150 3920104000 5 997092 300321
5 997092 310320
27%
Befőző gumigyűrű 10 gr. 100 70 1016939000 5 997092 300314

27%